06 48 12 18 93 info@samva.nl

Wat ben jij? Ondernemer, artiest of manager?

Van de week was ik aan het luisteren naar een podcast van 365 Dagen Succesvol. David en Arjan hadden het deze keer over wat er nodig is om van je onderneming een succes te maken. Een van de dingen waar ze op inzoomden was de bezetting van de drie gebieden in het ondernemerschap.

Je kunt drie gebieden of rollen onderscheiden:
1. Ondernemer 
Houdt van risico nemen. Heeft lange termijn visie. Vindt het leuk om met klanten bezig te zijn en businessmodellen te bedenken. Het is daarbij minder belangrijk om welk product het gaat.

2. Artiest
Houdt van de inhoud en kan zich verliezen in details. Wil waardevolle producten of diensten maken en vindt het tegelijk moeilijk om hier geld voor te vragen.

3. Manager
Houdt van structuur en organisatie. Is goed in processen systematisch inrichten en leiding geven.

Als je dit leest, voel je dan duidelijk welke rol jij van nature het meest hebt?

Waarschijnlijk herken je jezelf direct in één of twee rollen. Geen mens zal alle drie de rollen volledig zelf invullen. Je hebt altijd wel iets van elk gebied, maar waar ligt jouw zwaartepunt? Als je dit weet, weet je ook meteen waar nog winst valt te behalen. Op welk gebied is de meeste groei mogelijk?

Voor een succesvolle onderneming, zo stellen David en Arjan, zijn alle drie de rollen nodig. Maar hoe doe je dat als zzp-er? Je wilt immers geen personeel of business partner. Dat hoeft ook niet!

Een eerste stap kan al zijn om je bewust te zijn van de drie rollen en er voor te kiezen om af en toe een andere pet op te zetten. Als je van nature meer de artiest bent, reserveer dan blokken in je agenda waarop je bewust de pet van de manager opzet en werk in die tijd als manager aan je onderneming. Kijk of het je lukt om de drie rollen los van elkaar te zien en hierin bewust te wisselen.

Lukt dat niet alleen? Ik kan je helpen!

Mijn kwaliteit ligt vooral in de manager-rol. Dus daar kan ik je helpen. Structuur aanbrengen, processen inrichten en zorgen dat jouw onderneming goed georganiseerd is. Al voor een paar uurtjes per maand kan ik je ondersteunen.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem contact met me op en ik bespreek graag met je hoe ik jou het best kan helpen.

Wil je de podcast van 365 dagen succesvol ook luisteren? Klik hier.