06 48 12 18 93 info@samva.nl

Moet ik dit nu doen?

Eén zin met 5 tips voor beter time management.

Inmiddels bijna 20 jaar geleden hoorde ik deze zin voor het eerst. Althans, in deze context. Ik was bij een trainingsdag voor secretaresses van KPMG en leerde daar de zin die 5 geheimen bevat voor beter time management: ‘Moet ik dit nu doen?’

Waarom is deze zin zo bijzonder? Door de klemtoon telkens op een ander woord te leggen, kan je jezelf de vraag 5 keer op een andere manier stellen. Het antwoord op die 5 vragen geeft je nieuwe inzichten. Pas ze toe en je zult zien dat jouw time management verbetert.

Hoe werkt dat dan? Zo:

1. MOET ik dit nu doen?

Is het écht noodzakelijk? Of moet het vooral van jezelf? Is het misschien alleen een wens? Sommige dingen kan je ook gewoon laten. Bedenk goed of het echt iets is dat op je prioriteitenlijst moet komen, en bepaal daarna de positie.

2. Moet IK dit nu doen?

Je hoeft niet alles zelf te doen. Vraag hulp, zet anderen aan het werk. Huur een VA in! Ik ben nog beschikbaar 🙂 Dus neem gerust contact op en ik help je graag.

3. Moet ik DIT nu doen?

Vraag je eens af of het echt DIT is wat je moet doen? Misschien kan het ook anders, beter, makkelijker? Door even afstand te nemen en je deze vraag te stellen kan je tot nieuwe creatieve oplossingen komen.

4. Moet ik dit NU doen?

Niet direct in de actie schieten! Moet het wel nu?? Of kan het ook later? De meeste dingen hoeven echt niet meteen opgelost te worden. Vaak is het plannen van een actie al voldoende.

5. Moet ik dit nu DOEN?

Niet alles vereist direct uitvoering. Soms is allen tijd plannen in je agenda om ergens over na te denken al voldoende, of simpelweg iets doorsturen naar iemand, of een actie uitzetten bij iemand anders. Zodat diegene het gaat doen. En jij verder kan met waar je mee bezig was.

Dus…. Wil je meer controle over je eigen tijd? Stel jezelf wat vaker de vraag: MOET IK DIT NU DOEN?

Succes!!