06 48 12 18 93 info@samva.nl

Stilstaan om vooruit te komen

Stilstaan en vooruit gaan, het lijken twee tegenovergestelde dingen. Maar is dat wel zo? Voor mij zijn ze heel sterk met elkaar verbonden en kan het één niet zonder het ander bestaan.

Doorgaan, vooruit gaan, stappen blijven zetten; het is cruciaal in het (ondernemende) leven. Maar hoe weet je welke kant je op moet? Welke stap je moet zetten? Daarvoor is een moment van stilstaan nodig.

Sinds een aantal maanden heb ik dagelijks een ‘Huddle’ met mijn huddle-buddy. Dat is voor ons een moment om even stil te staan.

De term ‘huddle’ vindt zijn oorsprong in het American Football, waar een huddle een korte time out is. Inmiddels is het overgenomen in het bedrijfsleven en zie je het terug in verschillende vormen van korte (groeps)bijeenkomsten. Kenmerkend aan deze bijeenkomsten is dat alle deelnemers gelijk zijn, er is dus geen hiërarchie binnen de groep. De deelnemers signaleren knelpunten, bedenken oplossingen en bepalen wie het gaat oplossen. Kort en effectief.

De huddle die ik met mijn buddy doe is hier een afgeleide van. We bellen elkaar dagelijks op een vaste tijd. Soms een paar minuten, soms veeeeel langer 🙂 Altijd bespreken we onze drie punten:
1. Wat gaat er goed?
2. Welke stap ga je vandaag zetten?
3. Waar loop je tegenaan?

Hierbij luisteren we vooral. Geen oordeel, geen advies. Gewoon luisteren naar elkaar. De kracht van deze methode is namelijk vooral dat je voor jezelf even stilstaat bij wat er gaande is en wat de volgende stap kan zijn. Die is er namelijk altijd, hoe klein ook. En de dingen waar je tegenaan loopt, los je ook altijd weer op, of ze gaan vanzelf voorbij. Ook op dit punt, of misschien zelfs juist op dit punt, geven we elkaar geen advies. Een liefdevol ‘succes ermee’ is voldoende.

De dagelijkse huddles helpen mij elke keer weer om inzicht te krijgen in wat ik nodig heb die dag. Zo waardevol! En ja, ik zou deze punten ook dagelijks voor mezelf kunnen beantwoorden. Maar juist het hebben van de afspraak om te bellen en het uitspreken van de antwoorden op de drie punten, helpen het meest.

Spreekt deze methode je aan? En wil je verder groeien met je bedrijf?
Dan is de Monthly Huddle iets voor jou!
Elke maand de tijd nemen om ECHT met de ontwikkeling en groei van je bedrijf bezig te zijn. Wat gaat goed, waar loop je tegenaan, wat is de volgende stap? Ik help je maandelijks om hierbij stil te staan en kan je praktisch ondersteunen in het zetten van de volgende stap.

Interesse? Neem contact met me op en we bespreken de mogelijkheden.

Mooie dag allemaal! En buddy… Bedankt dat je er bent!