06 48 12 18 93 info@samva.nl

Dankbaarheid

Afgelopen zaterdag heb ik een hele dag alleen in de duinen gezeten. Op een afgelegen plekje, alleen met een matje, kussen en fles water (en zonnebrandcreme want het was heerlijk weer). Verder niets, zelfs geen pen en papier om gedachten van me af te schrijven. Echt alleen ikzelf.

‘Waarom zou je dat doen?’, vraag je je vast af. Ok, ik geef toe, ik had het niet zelf verzonnen. Deze mini Nature Quest is onderdeel van het jaarprogramma dat ik volg bij 365 Dagen Succesvol. Het idee is dat je gaat onderzoeken wie je bent als je niets meer hebt. In de huidige maatschappij zijn zoveel prikkels, dat je constant ‘aan’ staat. We creëren geen tijd om echt even met onszelf te zijn, te voelen wat we echt voelen en onze gedachten er te laten zijn.

Ik ging de uitdaging aan en liep zaterdagochtend de duinen in. In eerste instantie vol weerstand en spanning. Ging ik dit echt doen? Zou ik het wel redden? Wat moet ik dan de hele dag doen? Uiteindelijk heb ik een plek gevonden en ben maar gewoon gaan zitten… en liggen… en staan… en weer zitten… en weer liggen.. even slapen… om weer wakker te worden en weer te zitten… staan… liggen… Mijn hoofd draaide overuren. Zoveel gedachten kwamen voorbij, allerlei gevoelens, onrust, verveling en uiteindelijk rust en verwondering. Wat is de natuur mooi! Er is zoveel moois in de wereld. Hoe langer ik keek, hoe meer ik zag. Elke keer werd ik weer verwonderd door een nieuw beestje dat voorbij kwam of een bloem dit ik de uren daarvoor nog niet gezien had. Ik kreeg zelfs visite van een prachtige gifgroene salamander. Van heel dichtbij zat hij me vreedzaam aan te kijken. Prachtig!

Naarmate de dag voorbij ging, kwam het woord DANKBAARHEID steeds bij mij boven. Er is zoveel om dankbaar voor te zijn. Grote, maar ook kleine dingen. Focus op de dingen die er wel zijn, in plaats van alles wat er (nog) niet is. Ik ben dankbaar voor al het moois in mijn leven, maar ook voor alle lessen die het leven me leert en uitdagingen die op mijn pad komen. Daardoor kan ik ontwikkelen en groeien.

Om 19 uur ging mijn wekker en zat de Nature Quest erop. Dankbaar en ontspannen kwam ik weer de duinen uit. Terug naar de ‘echte wereld’ en de orde van de dag. Maar wel met dat gevoel van dankbaarheid en het besef dat echt rust nemen zo belangrijk. Dat moeten we onszelf echt allemaal gunnen!